Na poste trénerov najviac "nerodákov" v histórii

02.05.2012 Celý región

Bratislava 2. mája (TASR) - Iba presná polovica, teda osem trénerov bude na nadchádzajúcich hokejových MS reprezentovať krajinu, v ktorej sa aj narodili. Trend hokejovej globalizácie na trénerskom poste a spoliehanie sa na odborníkov z iných krajín ešte nikdy nemal také rozmery, aké bude mať na šampionáte vo Fínsku a Švédsku. Doteraz najviac zahraničných trénerov priniesol rok 2008, keď sa na striedačkách v Quebecu a Halifaxe objavilo sedem cudzincov.

Zahraničný tréner sa už druhýkrát ocitol aj na slovenskej kormidelníckej stoličke, kde Glena Hanlona vystriedal Vladimír Vůjtek. Pre skúseného lodivoda, ktorý bude mať v deň štvrťfinálových súbojov 65 rokov, môže byť výsledkové prebudenie slovenskej reprezentácie jedným z posledných veľkých cieľov bohatej kariére.

Francúzi sa už od roku 2004 spoliehajú na Davea Hendersona, kanadského rodáka, ktorý už však má dlhé roky aj francúzsky pas. Najväčším zastúpením sa môže v 16-člennej skupine môžu pochváliť práve Kanaďania, ich tréneri vedú aj Lotyšov (Ted Nolan), Švajčiarov (Sean Simpson) a Talianov (Rick Cornacchia).

Henderson však nie ja najväčším trénerským matuzalemom na stoličke jedného tímu - Roy Johansen vedie nórskych "vikingov" už od roku 2001. Vytrvalosť priniesla ovocie vlani v Bratislave, keď Nóri šokovali hokejový svet a vyrovnali 6. miestom historické maximum. "Svojho" odborníka si drží na stoličke aj dánska federácia - Švéd Per Bäckman prebral mužstvo v roku 2008 a v predminulom roku v Nemecku dosiahol s tímom rekord v podobe 8. miesta.

K obhajobe titulu má priviesť Fínov Jukka Jalonen, éra Viačeslava Bykova pri zbornej sa skončila ešte v minulom roku angažovaním Zinetulu Biľaletdinova, ktorý chce vrátiť po roku Rusov späť na medailové pozície. Kým u Švajčiarov priniesol v minulosti vzpruhu Nemec Ralph Krueger, teraz nastane opačné garde - pokračovať v zostupe nemeckého hokeja má Švajčiar Jakob Kölliker.

Tréneri účastníkov hokejových MS 2012:

Bielorusko: Kari Heikkilä (Fín.)
Česká republika: Alois Hadamczik
Dánsko: Per Bäckman (Švéd.)
Fínsko: Jukka Jalonen
Francúzsko: Dave Henderson (Kan.)
Kanada: Brent Sutter
Kazachstan: Andrej Šajanov
Lotyšsko: Ted Nolan (Kan.)
Nemecko: Jakob Kölliker (Švaj.)
Nórsko: Roy Johansen
Rusko: Zinetula Biľaletdinov
SLOVENSKO: Vladimír Vůjtek (ČR)
Švédsko: Pär Marts
Švajčiarsko: Sean Simpson (Kan.)
Taliansko: Rick Cornacchia (Kan.)
USA: Scott Gordon
 

Vyberte región